{ LIFESTYLE }
25 Apr 2018
整天social過後要回氣?讓內向人重拾精力的4種方法

外向人一定好多人講?內向人就必定係好安靜?要分別一個人究竟係外向定內向,原來係要睇佢恢復精力方式。即係點?外向都基本上係從外在世界取得力量及精力,例如同人傾談、於多人既地方活動等,不過內向既人基本上就係調轉,係從內在既世界,如情緒及想法中得到力量。咁對內向既人黎講,有咩方法係幫助你回復精力?



1. 睇書睇戲

重拾精力又唔代表係咩都唔做,遠離人群、進入文本既世界,都可以剌激你既靈感,令你重拾內在既能量。

2. 搵知己傾訴

以為內向人就等於咩人都唔見?內向人係於人群中容易覺得疲倦,不過並對住信仼,而且可以完全分享自己想法既對象,都可以幫助到內向人重拾平日既精力!



3. 靜坐

無論係正規既靜坐,定係單純乜都唔做,就咁坐下都得-完全放空思緒,讓大腦完全休息,當然亦係非常好既做法。



4. 沐浴

唔少創作人既靈感,都係由沖涼時,或者去廁所時產生。似乎浴室獨處係一個好好既方法,幫助你整理思緒及思考人生。忙完一整日之後返到屋企就啱哂啦〜


source: 《29+1》、《春嬌救志明》、《春嬌與志明》
News
Feature
Blog
Load more
 
NOTIFICATION