{ LIFESTYLE }
23 Jan 2019
劉在錫堅持8年追回出演費 打官司背後原因令人大讚

劉在碩劉在碩

係韓國人心目中,劉在碩一向都係韓國綜藝界的代表人物,人稱藝能大神、國民mc。大家都對佢咁尊敬咁愛戴,絕非只係因為佢係演藝上嘅貢獻,更多係劉在碩本人嘅正直、善良、樂於助人嘅性格。

劉在碩

劉在碩

話說劉大神過去曾受過經紀公司嘅不合理對待,2005年時與經紀公司STORM ENF簽約,但公司到2010年因經營問題,於是將所屬藝人積壓嘅演出酬勞全部轉至比債券公司。

其後STORM ENF破產,但因為債券者眾多、無法分清結算,於是將劉在錫嘅酬勞抵押咗比了法院。據報導指出,劉在錫被拖欠從2010年6月到9月嘅三大電視台綜藝演出費,金額高達6億907萬韓圜(約420萬港元)!

劉在碩

經過8年長時間嘅訴訟,劉在錫終於係本月22號確定可以討回呢筆錢。之不過以劉在錫現時嘅身價,呢筆金額其實都只係4個月嘅人工,而堅持8年嘅原因引嚟網友大讚呀!

劉在碩

劉在碩指希望藉此機會作為案例,令後輩知道即使遇上公司倒閉,都仲會有機會可以拎返應有嘅權利同報酬!


Source:網上圖片

KEYWORDS / 劉在碩
YOU MAY ALSO LIKE
News
Feature
Blog
News
Feature
Blog
Load more
 
NOTIFICATION