{ LIFESTYLE }
22 Jan 2019
雯女做孝順女陪陪爸爸去旅行:這任務多不容易!

過完受訪時曾透露由祖父母湊大嘅鄧萃雯(雯女),雖然父母係自己小時候離異,不過同爸爸關係不錯,仍經常聯絡,更不時一齊到外地旅遊。早前先同爸爸去完日本旅行嘅雯女,近日再次咗孝順女,陪爸爸去旅行。佢仲係IG post咗幾張相並留言,「和Daddy去旅行,最主要的職責就是陪吃,這任務多不容易,天天都在矛盾的心情中渡過...


鄧萃雯

鄧萃雯

雯女口中所講嘅矛盾,其實只不過係因為旅程中不停食,未有時間做運動。佢另外亦加咗幾個hashtag,就係「#Daddy仍然很能吃我就安心了」 #以前最愛和他吃東西叫到一枱愛吃的他都能清晒

鄧萃雯

現年52歲鄧萃雯曾透露過,因沒有父母陪伴而感自卑,所以自己十分羨慕同學可以跟父母一起住。童年時與祖父母居住嘅雯女,所有家務,甚至買菜、煮飯和洗衫都有由她負責。

鄧萃雯

鄧萃雯


父母離異對雯女影響甚大,因童年長期無爸爸係身邊,初戀嘅時候好想搵個似男友又似爸爸又似老師嘅人,「影響到我一生都抱著這心態,可能缺乏安全感,每當遇上問題便會選擇離開,往往令多段感情不了了之。」另外受到爸爸兩段失敗婚姻嘅影響,所以至今自己仍然單身。

鄧萃雯

SourceInstagram

TextAlina Wan

KEYWORDS / 鄧萃雯
YOU MAY ALSO LIKE
News
Feature
Blog
News
Feature
Blog
Load more
 
NOTIFICATION