{ LIFESTYLE }
20 Sep 2019
王嘉爾全紅打扮上內地節目唱rap 一句「我是中國90後」迅速登上微博熱搜

早前因係微博參與「我是護旗手」表態支持中國立場嘅韓團GOT7成員王嘉爾(jackson),其後就惹來港韓網友不滿,甚至有韓國網友留言話既然咁鍾意大陸,就唔應該係韓國出道。事件越燒越旺,原本Jackson與所屬組合於8月底係香港開騷,未知係咪因為受事件影響,所以就宣佈延期舉行。面對咁多批評。Jackson一於少理,繼續到內地搵真銀,日前佢為歌唱比賽節目《音浪合伙人》擔任嘉賓,佢與一班參賽者大唱rap,當中一句「我是中國90後」,更令佢迅速登上微博熱搜。

王嘉爾

王嘉爾

一身全紅打扮嘅Jackson,係節目中與參賽者合唱《Red》,歌曲包含舞獅、武術、京劇等中國元素,歌詞中英夾雜,不時強調「中國人」、「中國夢」、「中國魂」,其中一句「我是中國90後」更為之矚目,真係同歌名一樣咁「Red」!

王嘉爾

王嘉爾

王嘉爾

節目播出後當然獲得海量內地網友支持,大讚Jackson了不起,紛紛留言「用舞臺燃點中國風」、「嘉爾是中國90後,我是中國00後,熱愛我們的祖國」等。有韓國網友睇完片段及早前jackson參與「我是護旗手」活動後,就認為唔適合再係韓國娛樂圈活動,更指「為你感到羞恥。」

王嘉爾

News
Feature
Blog
Load more
 
NOTIFICATION