{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

Mimi 有冇sis 分享下做後母的辛酸?

註冊日期: 2017-4-2

男朋友有個小朋友,雖然跟前妻住,但如果長遠發現落去始終有日要面對尼個關係,唔知自己角色身分算係咩?同埋都未敢同屋企人講,驚屋企人唔贊成,有冇過來人分享下情況?
+ Favorite

註冊日期: 2017-2-13

我以前都試過有個仔的男友,, 佢個仔跟前妻
初頭都無咩特別ge, 一個月見個1,2次,
但之後佢生日, 過時過節, 佢會約左個仔先, 好多野都諗左個仔先
我就覺得好似比人分左個男友咁la .
我好少接觸佢個仔, 因為佢前妻唔知佢有拍拖,
雖然男友想我同佢仔相處, 但我覺得佢前妻唔道我ge存在, 我先敢接觸佢個仔囉
睇你可唔何以當自己個仔啦
唔係的話, 你呷唶, 同男友只會係咁鬧交

註冊日期: 2015-6-5

有幾多個可以做到林青霞咁,視如己出

註冊日期: 2015-3-16

同你一樣,我又係唔敢同屋企人講,佢個女12歲了其實開始唔太痴父母,男友亦唔常見個女,所以我到而家都未見過,你地拍咗幾耐?

註冊日期: 2015-1-24

我老公個女現正十四歲,現在關係才好D

註冊日期: 2016-9-27

遲下要面對既除左錢,可能會見前妻,就系您講野做野都要好小心,五系又會覺得您五中意佢個小朋友,呢個位好難做的。。如果未準備好真系五好做我個人覺得,吃力不討好

一齊咗一年,覺得相處得幾好,唯獨林結婚覺得好遙遠。身邊有男性朋友離過婚有小朋友,再拍拖都唔會想再結婚或者再有小朋友,有時都會唸就算同佢再有小朋友佢都唔會有第一個小朋友咁緊張,但係我係第一次,唉!

註冊日期: 2014-5-15

真心話,要結婚就要跟父母坦白;如果選擇瞞,就一世。但,男家都唔會對你好,因為會覺得你存在分薄左個小朋友。結婚後,重會有好多監介事出現,突發事件去刺激你,令你覺得自己做阿二,好委屈。現況既你,會為愛情勇往直前;但結婚就回歸現實,變左你跟男家既事,係好唔同。第時你有小朋友,小朋友都只係你既唯一而唔係男家既唯一孫;重要睇佢小朋友係仔定女喎。辛苦,難受既只有你自己一個;男人,完全唔會有依啲感受。

註冊日期: 2017-4-10

我男友同前妻雖然無小朋友,但因為一啲私人原因,佢個姨甥女由出世到而家為止都係同佢住,供書教學咁,同親生女無分別,原先我都覺得應該接納個細路女,但點不知個細路女好無禮貌,成日就小霸王咁鬧呢個,喝嗰個,雖然佢對我無乜點,但我好討厭人隨便入我房的,偏偏個細路女好中意我同男友不在家時就走入我房玩,仲要鎖實對門,我同男友反映過,佢淨係話細路仔入來玩啫,佢又無搞你啲嘢,我心諗,要玩咪自己喺廳玩,做乜要入我房玩仲要鎖門,當正自己房一樣,更何況佢一直強調婚後唔會生小朋友,理由係年紀唔細怕無體力同俾到好條件佢生活,但我覺得唔多唔少係為咗佢姨甥女,事關其實我男友都想有自己小朋友,因佢覺得要有小朋友先算得上係完整家庭,但如果我哋有咗自己嘅子女後,肯定就分唔到精神同愛出來俾佢個姨甥女,佢可能就係唔想咁,所以先情願自己唔生,呢個細路女對我來講可以話係影響我同男友感情發展嘅關鍵

註冊日期: 2014-5-15

L0830 發表於 2017-4-24 12:28
真心話,要結婚就要跟父母坦白;如果選擇瞞,就一世。但,男家都唔會對你好,因為會覺得你存在分薄左個小朋友。結婚後,重會有好多監介事出現,突發事件去刺激你,令你覺得自己做阿二,好委屈。現況既你,會為愛情勇往直前;但結婚就回歸現實,變左你跟男家既事,係好唔同。第時你有小朋友,小朋友都只係你既唯一而唔係男家既唯一孫;重要睇佢小朋友係仔定女喎。辛苦,難受既只有你自己一個;男人,完全唔會有依啲感受。

十之八九 係因為姨生女而選擇唔生 可能你男友覺得之前跟前妻跟姨生女都生活度 重好好 加上洗費小朋友會大啲 所以覺得跟你都一樣可以三人行 男人係唔會明架

有阿二嘅感覺係自己執著定點呢?點先可以睇得開呀?

註冊日期: 2017-4-16

我冇試過 但我男友佢係單親家庭長大。老豆老母離左婚 老豆娶左個後母。 每個人都5同 我男友佢叫個後母阿姨。而且佢後母唔會對我男友好好

註冊日期: 2017-4-17

我依家都開始擔心緊呢個問題。
我男朋友都有一個小朋友,但不是跟我男朋友,是跟左媽媽,但由於小朋友好細,只有兩歲,導致佢地有很多很多聯絡,例如whatapp傾計,或者打電話俾佢,同埋視頻傾計。
有時剛好我在側邊,其實每次聽到見到都覺得心入面不高興,因為感覺佢地還好sweet,但他都說是因為小朋友,小朋友大左就唔會。
我都唔知總頂到幾耐.....每次每次唔高興,應該會磨蝕感情。

註冊日期: 2017-4-25

自愛,自然有人愛 發表於 2017-4-27 10:08
我冇試過 但我男友佢係單親家庭長大。老豆老母離左婚 老豆娶左個後母。 每個人都5同 我男友佢叫個後母阿姨。而且佢後母唔會對我男友好好

我情況同你差唔多,只不過我男朋友同前妻嘅關係係唔好個種,平時就算whatsapp聯絡都係因為個仔,同埋雙方每句都係打幾隻字嘅來往。不過我男朋友就經常去探個仔因為個仔仲好細,我地一早都有共識我亦理解。但係有時一個人靜落黎諗都會怕,佢會唔會有一日因為個仔而選擇離開我。唉 始終有風險存在,不過自己都已經盡量向好個方面諗~

註冊日期: 2016-7-24

不如試下換轉去諗, 如果有小朋友個個係你, 你男朋友係你個角色
或者你唔會甘諗, 同埋我覺得如果佢同前妻連絡係為左小朋友
甘真係好正常(如果唔系....就自己諗下啦), 話哂叫自己親生
同埋你同得佢一齊個陣, 你自己都知道佢係有小朋友
如果接受唔到就唔好再計續, 唔好浪費大家嘅時間

但同屋企人坦白其實都有好處, 至小到時候如果你地仲係一齊緊
個小朋友你都要幫手睇下嘅~

個人意見炸

現家我男朋友得閒都會返去前妻屋企見下小朋友
的確個心係會有D難受嘅
但大家講個信字嘅, 始終依D野無得呷嘈

註冊日期: 2017-4-17

emilycheng111 發表於 2017-4-27 11:01
我依家都開始擔心緊呢個問題。
我男朋友都有一個小朋友,但不是跟我男朋友,是跟左媽媽,但由於小朋友好細,只有兩歲,導致佢地有很多很多聯絡,例如whatapp傾計,或者打電話俾佢,同埋視頻傾計。
有時剛好我在側邊,其實每次聽到見到都覺得心入面不高興,因為感覺佢地還好sweet,但他都說是因為小朋友,小朋友大左就唔會。
我都唔知總頂到幾耐.....每次每次唔高興,應該會磨蝕感情。

我知唔可以呷小朋友醋,但有時真係好唔舒服,好似佢又話幫佢小孩搵學校,又話將來去外國讀書。
甘我話要媽媽都同意先決定到吧,佢就話我地會自己傾啦,感覺係甘就會不斷有msg來往。
好啦,到有一次佢又話:如果個前妻識第二個男人,佢就會接返個女返尼跟佢,甘即係你連佢私生活都理埋,前妻拍拖都關你事....
定人地一定要為你個小朋友守生寡...感覺好似佢都未放開。

其實我覺得有時候有d野真系要搵機會去問清楚、 加油

KOBEPIGPIG 發表於 2017-4-22 10:30
遲下要面對既除左錢,可能會見前妻,就系您講野做野都要好小心,五系又會覺得您五中意佢個小朋友,呢個位好 ...

係吖, 果日如果心情唔好, 個樣無咩表情, 就會比人話黑面對住佢個孫 =.=''
PS. 我都係事後, 無意先知, 好無奈囉

lostboy 發表於 2017-4-22 14:13
一齊咗一年,覺得相處得幾好,唯獨林結婚覺得好遙遠。身邊有男性朋友離過婚有小朋友,再拍拖都唔會想再結婚 ...

我同佢拍左3年, 相處都唔錯, 正常都會開始plan下將來
但佢話唔想咁快結婚生仔住, 其實佢根本就唔想再結婚
仔佢已經有, 當然唔想再生啦, 同埋因為個仔的生活費, 根本無經濟能力了
所有野佢一定以佢個仔為先, 好難唔介意自己擺左最後
佢同前妻關係唔好, 但個仔ge野點都會聯絡,
個仔School ge活動, 一齊影ge相, 睇到又唔舒服

睇下你男友比唔比到重視你GE感覺啦, 我個EX就一D都比唔到我重視我感覺喇
我仲為左佢"希生"左好多野, 最後我都唔係頂唔住喇,
其實講到尾, 自己根本就接受唔到佢離過婚, 有個仔, 佢永遠都唔會擺我係最重要GE地位