{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

對上一篇太多人唔明,所以決定重打

註冊日期: 2016-9-29

可能我無分段,搞到對上一篇太多人唔明,所以我決定重打..

背景:
先講下我同林先生點識,我地同一間中學大家都係童軍,佢高我一級,不過中學我地無溝通過,中學總有啲男仔係一大堆人好受啲女仔歡迎,而佢就係其中一個;而我當年同宜家係兩個人,當年我一啲都唔起眼,成額頭暗瘡哨牙,仲會比人排斥,偏偏林先生就係同排斥我嗰班女仔玩。

6年後..2014年8月尾,當時我係同Tim拍拖大約9個月,一行6人去左2日長隆,番黎嗰晚如常wtsapp講早抖,到第二朝我收到一個Tim半夜腥黎嘅分手信息,內容大約係放唔低分左手2年幾ex,當然最後佢地係一齊番,我抖纏左差不多1個月,嗰1個月我係日蒲夜蒲,不斷作賤自己,記得9月尾係睇周柏豪演唱會,嗰晚甘岩一個中學同學Tommy約食宵夜,佢係林先生好兄弟,之後我同我個朋友加佢兩個去左食宵夜,甘就開始聯絡番,頭幾日無咩特別,之後佢去左日本旅行,佢旅行有揾下我,佢番黎有到我去,好快過左1個月,佢變得成日打比我,開解我講佢以前啲唔好嘅經歷,又會番完夜校日日揾我,成日同我出街,當時我仲未知佢有女朋友,我問Tommy林先生係咪有女朋友,Tommy話唔肯定,到我正式問林先生,林先生先話係,佢話佢地關係唔係甘好,係因為覺得責任先同個女仔繼續一齊,個女仔大佢2年,林先生所講嘅責任係因為原來再早2年,佢嘅介入令到個女仔同佢4年男朋友分開左。

待續....
+ Favorite

註冊日期: 2016-11-2

姐係林先生係搶人女朋友既第三者,之後搶翻黎又玩厭唔想要人既仆街~

註冊日期: 2016-11-4

啫係林生5係好男人啦~

註冊日期: 2016-11-4

啫係林先生係仆街,溝你,,你就係咁做左小三?

正式一齊:
拖拖拉拉甘到左11月林先生同個女仔分左手,我同佢亦正式一齊左..開頭我地好好,好令人羡慕話我地好襯,我地日日都會見,成日周圍去,到2015年4月我正式由sales轉左文職(公司只有女仔),我無可能好夜都仲揾佢,嗰時佢突然變到好唔同嫌我煩,話攰星期六日唔想出街,有時打比佢都唔聽電話,事後話自己訓左;收工又會話攰唔想wtsapp,但我見佢仲on緊咪問佢,問佢又嫌我煩,話我似閉路電視,怕左我要冷靜下,就連佢生日我幫佢book左酒店,我都要求佢去,因為我真係好有準備甘佈置比驚喜,後尾1個月後我去左間再大間啲嘅公司,佢起初好5想我轉,話人工高但我可能受唔到啲壓力,之後因爲keep住佢都奇奇怪怪,越來越不信任最後分左手。

分手後:
分手期間林先生有叫過我refer佢入我公司,因為唔知點解林先生做親兩間公司都話人針對佢,不過佢見唔成我公司。嗰段分開嘅時間,我係公司同左L先生一齊,但當然我都有好奇心想知究竟林先生係咪有第二個。我見到佢ig有個女仔互相follow左,甘岩林先生又刪晒相untag埋,我試add嗰個女仔當然佢5加,到左9月我用另一個account去add,佢accept左,我仲見到有張相係佢兩個,仲tag住一個月快樂,我有鬧過林生,明明係佢同左第二個一齊講分手,點解仲要講大話?林先生講左個解釋話佢地唔係一齊,亦唔係我諗甘,但始終唔肯詳細解釋。後來佢地分開左,林先生想同我一齊番。係分開期間Tommy試過有晚半夜打我話林先生真係好仆街,話林先生明明要青衣番學都要突登番入馬鞍山陪佢個女朋友買餸,又私底下發現林先生同佢女朋友係fb好多野傾,有講佢壞話,所以到最後Tommy同林先生炒左..其實一直以來我林先生一係得波友,仲要林先生成日覺得自己踢波係好勁所以成日批判人地屎波,我次次都會睇林先生踢波,佢真係會出面話人,其實我個心覺得唔係甘好,不過我唔敢出聲因爲我唔識,所以我諗都無咩邊個稱得上好朋友,除左Tommy,所以到最後連呢個兄弟都無埋。

lazywoman 發表於 2017-1-2 05:53
啫係林先生係仆街,溝你,,你就係咁做左小三?

待續...

3/6

復合:
我12月正式同林先生一齊番,佢無再有嗰啲奇怪行為,但偶爾會見到有一至兩個同佢以前瞹昧過嘅女仔同佢wtsapp不過當然佢話無野,亦有一次佢見我之前del左個對話,點知個女仔又覆番佢,比我睇到。後尾佢又轉工入左路政,我會記住我好到放假陪佢見工XD...btw呢次復合前未去過佢屋企,亦未見過佢屋企人,林先生嘅ex都去過晒,每次佢番屋企拎野換衫踢波我都係企走廊等,呢樣都係分手前嘈過好多次。一齊番之後我同林先生都成日見,好多時我會等佢放夜校見一陣,我媽咪都有時留左飯比佢,逢星期五六日我會去佢屋企到好夜,星期六日就晨早由九龍入新界,但不會過夜,久而久之好小出街,我亦無左我同朋友相處嘅時間,因爲佢總係批評我啲朋友同事唔好,我屋企人亦開始有說話,話點解我無時間陪下屋企,點解我地家庭聚會都一定要跟實,我係中間我當然唔好受。唔知由幾時佢出街會習慣左幫我袋電話,當然我覆唔到wtsapp,我屋企人亦問我係咪好驚佢好似坐監甘。我同林生後期知道大家電話、facebook所有嘅password,亦因爲甘開始產生好多問題..我以前唔知道find my iphone係可以用黎check對方位置,當然佢成日check我,我都習慣會睇番佢,佢開頭唔記得我有佢password,所以我發現佢講大話,後尾都算由佢。我試過有次同同事食飯,佢同我講佢放學,點知我開見到佢係我附近,當然我無拆穿佢,事後佢亦無講照話自己番梗屋企。公司有機會比我讀書我覺得係好事,可以逐步讀番個degree,但偏偏佢反對覺得我讀左更加會無時間同佢相處,亦覺得如果讀埋degree就會好耐結唔到婚。

4/6

求婚:
到左今年4月佢求婚,係好浪漫係迪士尼,林先生左我其中一個好朋友出現,我以為求完婚所有野都會變得好,但原來唔係,個人開始好有壓力,係求婚後2個月,我由114瘦到94磅,又心跳快脫髮,不斷睇醫生驗好多野,開頭以為甲狀腺,好彩唔係,不過第一次拎報告我驚到喊,點知我聽到嘅唔係安慰而係責罵..我開始覺得自己要嘅唔係呢啲,如果結左婚之後會點,後尾轉介左專科,斷診為焦慮症,要食藥,我好多時番工會喊,我都會揾L先生傾話自己好大壓力,其實由分開以黎L先生無做過任何去拆散嘅行為亦無就事件比過任何意見,佢只係負責聽,係wtsapp我更加因爲林先生會check所以block左L先生,只係會係公司有溝通下。直至有一晚我10點睇急症無同林先生講,完全係因為我已經唔敢再同林先生講我5舒服,當晚林先生開左個iphone睇我,之後佢衝出黎揾我大吵左一場..嗰晚林先生送左我番屋企,我成晚揾唔到佢,只見佢去左將軍澳而不是番屋企,之後佢山左個定位,我揾佢唔到,到第2朝佢爸爸話佢無番過黎,嗰刻我真係死心,我已經覺得唔得所以提出左分手.

註冊日期: 2009之前

如果你同林先生真係一齊,有日佢都會有小三,佢都己經有前科啦,醒未呀?

註冊日期: 2016-2-12

點睇個林先生都唔係好野

註冊日期: 2015-8-21

留名跟進

註冊日期: 2013-5-13

暫時睇都係唔愛錫你既人

5/6

8月分手後:
嗰日我wtsapp同過唔同人傾計,林先生亦有晏就wtsapp搵番我,我同佢講算。之後我同我媽咪講我唔番去食飯,我同L先生食,點知林先生即刻wtsapp爆我,點解佢會知,原來林先生之前趁我去廁所,log入左我wtsapp個qr code,所以佢睇到晒我所有wtsapp嘅對話.....之後我同番L先生一齊,估唔到林先生會跟蹤我偷影我。林先生叫我唔好改啲password比佢習慣下,我又真係心軟,就係因為甘,林先生打左一段野去鬧我不忠,再po埋佢跟蹤我去影嘅相,再入埋我fb approve tag。到我發現呢段野已經係2個鐘,而係我同佢之間Facebook係有我屋企人,中學同學,老師,我媽咪,大家嘅朋友,打野話我屋企人、話我偷跳係焦慮症嘅後遺症....當然全世界係指向我,呢件事發生係8月頭。

註冊日期: 2016-9-14

其實再睇一次…都係唔多明

jujubaby0415 發表於 2017-1-2 08:22
5/6

8月分手後:
嗰日我wtsapp同過唔同人傾計,林先生亦有晏就wtsapp搵番我,我同佢講算。之後我同我媽咪講我唔番去食飯,我同L先生食,點知林先生即刻wtsapp爆我,點解佢會知,原來林先生之前趁我去廁所,log入左我wtsapp個qr code,所以佢睇到晒我所有wtsapp嘅對話.....之後我同番L先生一齊,估唔到林先生會跟蹤我偷影我。林先生叫我唔好改啲password比佢習慣下,我又真係心軟,就係因為甘,林先生打左一段野去鬧我不忠,再po埋佢跟蹤我去影嘅相,再入埋我fb approve tag。到我發現呢段野已經係2個鐘,而係我同佢之間Facebook係有我屋企人,中學同學,老師,我媽咪,大家嘅朋友,打野話我屋企人、話我偷跳係焦慮症嘅後遺症....當然全世界係指向我,呢件事發生係8月頭。

你唔明邊到,我解答你

註冊日期: 2016-5-3

"林先生叫我唔好改啲password比佢習慣下"

習慣甚麼?偷得你WhatsApp qr code就知佢有不軌企圖,你又會咁傻嘅

始終真係有感情,我無諗過佢會再做更過分

6/6 (最後一段)

9月林先生跟新歡WKP一齊後:
到左9月頭林先生係ig po左張圖係一個名"WKP & LKW",caption係"lets link the k together",WKP姐係佢新歡,不過呢張相無係facebook出現。呢個女仔係同林先生中學同form拍過拖,之前都有聽見話撞番,WKP係一個上年結婚今年7月搞緊離婚嘅女仔。其實po我相後林先生有話想一齊番,但我接受唔到佢甘控制我所有野。我唔明點解林先生要係所有人面前扮專一扮情聖,係呢幾個月,每當林先生同WKP關係唔好,就會同我講佢地分左手。11月嘅時候,佢同WKP去日本係分左手,以朋友身分去..到左11月尾佢再一次話掛住我放唔低我。不過早幾日聖誕林先生終於係facebook po左同WKP張相..口講嘅同WKP已經分左手。我嬲唔係我地無一齊番而係點解林先生要扮好人扮專一,其實9月已經有新歡,選擇係4個月後先po佢同WKP張相,咁就可以當自己一直無新歡好專一。我只可以話呢個男人真係好假,一齊以黎我po咩都會控制會管,po左佢唔中意就會叫我del,永遠我po嘅就只有佢好嘅一面。

分左手後,Tommy同我講林先生曾經試過搞到人地離婚,當然林先生都係唔認..仲有樣最過份嘅,就係林先生將我身材我地嘅私生活去拎出黎討論...我亦真真正正去睇清呢個個人..

註冊日期: 2016-10-29

我覺得如果你係發展每段感情之間可以同之前個bf劃清界線好d lor,都同林先生行到結婚個步先發現唔夾唔緊要,都起碼分開一段時間搞清關係先同返L先生一齊,如果咁快同第二個一齊,旁人既我都會覺得係你偷跳,或者當L先生係水泡。林先生會求婚,都想認定你,我估男人唔會咁易就求婚既,所以佢都可能係想報復先搞你fb之類。
處理感情,應該學下好似今次出post咁,分段。
唔係就好似d sis留言咁講,亂。
你清楚自己鐘意邊個就得,唔好當L先生係水泡。

jujubaby0415 發表於 2017-1-2 20:23
其實再睇一次…都係唔多明

你邊到唔明,我可以解答你☺️