{ FORUM - GOSSIP }
Search
Title / Tags Author

唔好話30歲有無力感,我25歳都好有無力感

註冊日期: 2009-8-10

本身唔係八大畢業,都係混混鱷鱷咁讀完一科自已都無咩興趣既major ge top up
之後又好唔stable轉過幾份full time,到而家個job 個contract就完要搵另外一份,今次比之前覺得大壓力左好多,因為今次揀左就要好好呢個industry發展,develop自已life long career
好後悔自已之前浪費左25年時間,樣樣得過且過,所以而家既人生都係得過且過
坦白講,我想過相對舒適生活(唔係要買名牌個種,而係安穩,有老公錫,自己family,有自已蝸居)
好現實咁講,女人要過舒適生活,一係靠嫁人,一係靠工作
但而家香港既男人都好現實,搵到錢既男人(除非金鎖匙出生)一樣睇女人搵錢能力,未必first priority, 但唔會唔睇,一樣睇whole package。。所以女人還是要好好工作,當你男人好景時可以一齊君臨天下,你男人落魄時,仍然有能力扶佢一把

但我又唔會complaint呢個社會比唔到d咩我,因為我相信性格決定命運,態度決定你高度,我之前25年人生咁‘每’係因為自已樣樣拖延,得過且過,漫無目標既性格, 而家要改變

希望自已盡快口係呢個經濟不明朗2016搵到一份發揮到自已talent 工作
+ Favorite

註冊日期: 2015-11-26

支持你呀 sis!! 其實唔好話無目標係咁
我由細到大就算有目標都死...
我本身讀有興趣既課畢業,因為自己中學時好多科都無興趣,得過且過

之後入左自己第一自願大學學科,仲幾出名
但可惜名校壓力幾大,同發覺同自己想要既野好唔同...
浪費左好幾年時間先識轉科/轉校....=/
搞到讀左好多年大學先畢業

需然自己揾岩路,但呢科出路好唔定
我依加都摶殺緊
做女人真係要當自強, 你構男人個 part 我都幾認同
大家教努力啦!!

註冊日期: 2014-11-5

你同我個情況95%相似....
所以我好明白你

註冊日期: 2015-10-8

向前看吧!

註冊日期: 2015-10-8

你的觀念有不正確的地方,乜嘢女人想要舒適生活,一係靠嫁人,一係靠工作,乜男人想要舒適生活,可以有多好多選擇咩?其實男女都係一樣,咪又係努力工作,有充足實力,願意承受風險和運氣際遇,嫁娶永遠係雙方,甚至其他家庭成員的付出,而並非甚麼讓你換取舒適生活的東西,兩者根本無必定關連如果你咁諗,第日婚後家道中落,你會怨一世。

註冊日期: 2016-1-12

good luck

註冊日期: 2015-11-21

add oil

註冊日期: 2013-3-18

雖然距離25歲 仲有幾年先到 不過都開始明白sis 感受
好想搵一份工可以倚靠
但又要同時間份工可以比到自己滿足感
Btw 一齊加油

註冊日期: 2009之前

你的心態如何你行既路就會唔同, 呢個世界除左講自己的實力, 都好講運氣同制預。
另外, 我又唔同意男既會睇女既學歷同工作 more than 樣加身材加性格。
不過講到尾, 機會係要自己掌握, 你唔肯行出第一步, 你咩機會都唔會有囉

註冊日期: 2014-11-27

加油sis 我同你一樣歲數。我連degree都冇!! 好好彩我係二十頭開始搵到人生目標!!而家仲有機會讀反書,踏入人生目標開始!! 去學多d yea 見多d野,搵反目標!

註冊日期: 2016-1-14

點都好,唔好搵會計工,雖然收入OK穩定但付出超多時間⋯分分鐘連搵男友時間都無

註冊日期: 2009-8-19

我同你差唔多年紀,雖然3大畢業仲有3大既master,但我都唔知自己做緊咩… 成績同學歷唔係決定到好多野,最重要係自己有一個人生方向同目標! 我就係冇… 細個淨係識讀書… 。我都仲搵緊人生既目標,加油呀!

註冊日期: 2009-8-19

睇錯左,我大你幾年先岩 lol

註冊日期: 2009-8-10

敏感字元 發表於 2016-1-14 14:50
你的觀念有不正確的地方,乜嘢女人想要舒適生活,一係靠嫁人,一係靠工作,乜男人想要舒適生活,可以有多好多選擇咩?其實男女都係一樣,咪又係努力工作,有充足實力,願意承受風險和運氣際遇,嫁娶永遠係雙方,甚至其他家庭成員的付出,而並非甚麼讓你換取舒適生活的東西,兩者根本無必定關連如果你咁諗,第日婚後家道中落,你會怨一世。

你太敏感啦,Marriage is the balance between love and business. 但love and business每人心中既ratio唔同,如果你問我就5050,我唔係蓮花咁清高,我都要食飯,但得個錢字又無用,一堆h袋,閃閃唔夠老公一聲溫暖問候。婚姻無可口非係女人既第二生命,男人一樣,一樣有男人睇外家財力,實力,人脈。

愛情,婚姻牽涉到錢變得庸俗
坦白講呢個社會係咁庸俗

樣,外表從來都好緊要,男人係視覺動物
如果外表唔重要,be唔會有人玩,但外表只係第一步,你要點識之後同男人相處,用頭腦,溫柔,技巧留住你男人

我有感而發係因為見到身邊唔同既role model
我同學樣唔錯,嫁左個有錢老公,但近排婚姻好似有問題,fb del曬d相,呢個同學自細比佢屋企人灌輸要嫁有錢人,如是者grad jor一年都冇就結婚,佢人生無咩經歷好難駕馭一個背景差咁遠既老公or handle一段婚姻

我表嫂係一個好aggressive 既人,本身有少少家底,但都憑自已努力十年由一個teller捱到上bm, aggressive不等於純粹物質上greedy,有家庭,生左小朋友,由無車到揸honda到揸audi, 呢d 係我表嫂同表哥共同努力成果

亦都有人好似沒女咁,三十歳做緊同fresh grad一樣既工,無男朋友,繼續沉迷韓劇,動漫,過d無壓力但令屋企人擔心既生活。

假設好不幸地無人要,做個有事業既剩女好過一個乜都無,仲要年邁父母擔心既沒女。

女人命運自已擺佈

命運好似一盤棋,你越早認清自已目標,越多preparation ,相對容易control你想要既結果,但當然會有不能預期變數

註冊日期: 2016-1-10

我都渾渾噩噩緊.....