{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

瞹眛?究竟佢係咪中意我?

註冊日期: 2015-12-7

(長文)我地係同一間大學同一科,但唔同year,佢大我兩年。我地有一科咁岩一齊讀,開頭大家唔識,但feel到佢有留意到我。佢識我一個男仔fd,所以有時會行埋黎打招呼,但我地始終冇交接。到一次比賽,我見到佢,覺得佢好sporty,又好有風度(佢唔小心將波扔到一個女仔,其實係hi度姐,就微笑咁講sorry),樣又唔差,跟住就覺得佢好charm,我開始中意佢。佢落場時,雖然我地坐係隔離,但都冇乜交流,只係吹左幾句。 我臨走前膽粗粗問佢叫咩名,佢都問返我,跟住就say bye。

另一次,落堂之後,我同個男仔fd仲有兩個女仔fd一齊去食tea,佢黎搵我個男仔fd,於是好自然咁一齊同行去食。跟住我地傾左好耐,我個時遇到一d困難,佢比左好多意見我。跟住就叫我地去睇佢比賽。夜晚佢fb inbox打左段字同我加油,之後幾日又keep住問我件事嘅發展。到件事完結,佢fb問我拎whatsapp。跟住就開始晚晚wts。

佢本身係talkative嘅人,會同好多人傾計。佢講左好多佢的事比我聽,如佢屋企人點,佢的經歷。佢都問左關於我好多野,如興趣,食物口味,又問我屋企d野,又share佢中意的歌比我…冇幾耐仲約我去睇戲(佢請)。睇完就叫我一齊去食野,傾左好多野。之後仲約左一次。跟住就約我去library做功課溫書。我去左一兩次。又有約lunch,我推左。佢會教我學習上嘅野,佢會摸我個頭,從後雙手搭我膊頭,又會有意無意坐個時掂到我大脾。佢又會讚我件3靚,讚我性格等。講過好多瞹眛的話,如成日叫我陪佢去呢度個度,又話可以煮野比我食,整野比我,叫我睇佢比賽,又話可以去佢宿瞓。我d fd都話佢想追我,但我唔確信,我覺得佢可能當我係朋友或者佢有對其他女仔都係咁。

我地keep住晚晚whatsapp一個月。每次都係佢主動。因為我係被動的人,但我一定會覆佢。但過左一個月,而家考試期,我地都好忙。近排少左好多wts,甚至有一兩日stop左。我就好down,又有d生氣,成日望住部機睇佢有冇搵我。佢隔兩日會問我點呀…我就淨係覆佢幾隻字,又stop左。我都唔會再搵佢。我唔知佢諗乜,我知佢忙,但如果緊我,就算忙都可以同我wts下架,幾句都好。開頭佢都幾aggressive,但而家就好少搵我,唔知係真忙定點,我唔知佢諗緊咩,對我係點,係咪中意我,佢忽冷忽熱咁,我好掙扎…

多謝sis睇咁長…各位sis覺得佢係點諗,同埋我應該點做?主動wts佢,但又怕佢忙…佢有暗示過Christmas一個人好寂寞,但我答佢我慣左一個人…但其實我心裡面好想佢約我Christmas出街…而家我可以點?等過左考試再睇下點?但我成日諗起佢,唉,好煩…

+ Favorite

註冊日期: 2009-10-8

老實講,如果人地之前約你出街睇戲,都有兩人私人相處時間,佢做咁多主動,你都無特別表現得鐘意佢之類,佢有機會以為唔得,慢慢就做少咗之前嘅野了。
被動還被動,人地揾你先揾佢,佢好自然會諗自己係咪自作多情,其實人地對自己無feel。
有時唔好依賴咁wtsapp,直接傾電話仲好。

註冊日期: 2015-10-31

你真係鍾意人地既,就要主動啲啦~機會係要爭取㗎~~
你米問他溫書溫成點吖,加油啊呢啲囉,唔好無疾而終啊~~

註冊日期: 2015-8-2

都約得你出街睇戲都吾會話冇機會架 或者可能人地都覺得你忽冷忽熱以為自己冇機啦

sis 有時唔可以太被動 如果你係鍾意佢 你可以試下主動搵佢 !! 佢忙都好 至少你有關心下佢嘛 !! 另外 你christmas 想佢約你 你不如試下搵個地方 話你想去 睇下佢會唔會約你 !!

註冊日期: 2015-9-11

你又唔主動搵人又淨係覆人幾隻字。。。仲嬲人唔搵你? 可能人地以為冇樹開始放棄了。幸福係自己爭取嫁唔係你係到等等等等就有。

dizzyfizhh 發表於 2015-12-7 15:38
你又唔主動搵人又淨係覆人幾隻字。。。仲嬲人唔搵你? 可能人地以為冇樹開始放棄了。幸福係自己爭取嫁唔係你係到等等等等就有。

冇機*

其實中意咪出聲囉 講到尾都係面子問題 驚魚姐嘛

註冊日期: 2012-2-24

做人真係要主動d, 我做便利店pt識左一個客同佢傾計時勁開心, 佢個様,性格完全係我鐘意果type,雖然知道無可能, 但好想同佢做fd, 点知今年年中佢有個朋友, 忽然問我拎contract, 果時覺得怪所以無比, 但諗返可能今本就係個男仔想要.....佢今年開左學之後就再無黎la, 希望只係學校太忙唔黎la 唔好係搬左屋就得TT

依家sis有個今好既機會一定要爭取, 唔好好似我咁到時後悔

註冊日期: 2015-10-10

Taurus_man 發表於 2015-12-7 16:59

x2

Taurus_man 發表於 2015-12-7 16:59

我唔肯定佢點諗,我驚我講左,但佢唔中意我,第時連fd都冇得做

laim 發表於 2015-12-8 1:24
做人真係要主動d, 我做便利店pt識左一個客同佢傾計時勁開心, 佢個様,性格完全係我鐘意果type,雖然知道無可能, 但好想同佢做fd, 点知今年年中佢有個朋友, 忽然問我拎contract, 果時覺得怪所以無比, 但諗返可能今本就係個男仔想要.....佢今年開左學之後就再無黎la, 希望只係學校太忙唔黎la 唔好係搬左屋就得TT

依家sis有個今好既機會一定要爭取, 唔好好似我咁到時後悔

我都唔想後悔呀…我中意佢先 冇諗過佢又會有feedback比我, 之前一直暗戀第二個都冇結果…希望你心上人會返黎搵你haha

Chanwing480 發表於 2015-12-8 04:35
x2

機會就係身邊 你唔把握 佢走會走
出手就有50% 你連粒波都唔肯射出去 又點會入呢 咁當然你都可以"等"佢射入波既
不過 等等下 到時可能佢射入既 唔係你粒波

註冊日期: 2009之前

就咁睇你表面對佢太冷淡啦,人地向前行左咁多步你一步都唔行仲係咁縮,對方以為自己冇機咪收手囉,你而家主動啲關心下人啦,就算將來唔得你都叫盡左力呀,唔好等到蘇州過後冇艇搭先黎後悔呀

註冊日期: 2009之前

既然對人有意思……又點可能關哂後門答:

我慣左一個人!?

我係佢聽到都縮啦!女人真係好口不對心
我係女人都唔幫你……係你既回應話佢知無機所以先會咁!唔想後悔唔該主動返少少!到時佢有新女友咪喊

註冊日期: 2015-4-9

Chanwing480 發表於 2015-12-8 04:34
我唔肯定佢點諗,我驚我講左,但佢唔中意我,第時連fd都冇得做

船頭驚鬼船尾驚賊就係你呢種

情場唔適合呢種人打滾
你可以返屋企飲奶啦
PS:請準備排定公屋,上樓之時就係你姑婆屋入伙之日XDDDDD

Chanwing480 發表於 2015-12-8 4:34
引用:

其實唔係話叫你去表白, 係你應該俾返啲signal個男仔俾佢知道你係對佢有好感, 佢有機。建議盡量唔好再講啲完全違心嘅說話, 例如佢話聖誕節好寂寞, 如果你當時回應佢"我都係呀 好悶冇人陪" 咁佢下一句好可能就係約你出去。 要俾暗示嫁你明唔明? 唔好防得咁實自然個男仔就會搵位入。

註冊日期: 2015-8-6

你太被動啦!咁人地原本對你有意思都會變無啦!試下主動小小啦

註冊日期: 2015-7-4

人地講到咁妳又推,佢覺得無機會啦。試吓主動d囉,等佢知道唔係咁大家先有機會行前一步㗎

註冊日期: 2015-7-5

其實點解要嬲對方?你會唔會太被動呀?人地已經俾左咁多提示你 你都係主動一下有乜所謂 冇損失囉我覺得
你都識講佢忙點解仲要對人冷淡?機會就係咁輕易流走㗎喇
主動同人講下多d野俾返希望人先啦