{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

未婚婆媳關係-- help

註冊日期: 2015-8-26

我細佬女朋友話結婚,但佢又要求一定要買到樓先嫁,不過細佬未有事業,而我阿爸見到細佬咁想取老婆,所以上年幫佢比左首期買樓,佢地下年結婚。
但由於細佬還未有正職(還在學堂受訓中),所以阿爸呢年幾一直幫細佬供樓。
今年年頭細佬搬左去層新樓住,有時佢女朋友都係個到過夜。兩個月前,佢女朋友個家姐同佢d小朋友+佢女朋友個阿媽+細妹住左係層樓到,而細佬就返左屋企訓,佢話因為佢女朋友個家姐屋企裝修,所以要借我細佬層樓暫住幾日,我阿媽阿爸冇意見,因為佢話住几日,而且女朋友成日帶朋友上去開party, 所以ok.

幾個星期後,因為細佬在學堂受訓中,又剛打風,我阿媽上左層樓到check 下,確保窗戶關上。點知,佢一開門,見到細佬女朋友成家人依然住係個到,仲開緊party , 大家有點尷尬,但冇事。

點知之後細佬知道阿媽上去層樓到check 過,仲見到佢女朋友成日人仲住係到,佢好嬲!佢鬧阿媽點解要上去,仲話之後要換door lock , 唔比佢上去。阿媽好sad, 因為層樓係我阿爸比首期,又係阿爸供緊。佢地兩老一直冇介意女朋友屋企人成日走上去住+帶朋友去開party。 而之前佢女朋友家姐話住幾日,但依家已經成個幾兩個月。況且,佢女朋友冇份比首期+供樓,又未過門,大家覺得點睇?我阿爸阿媽應否繼續停止出聲?
+ Favorite

註冊日期: 2014-4-14

好過分,係就應該鬧醒佢!感覺你父母都太lum善,做家姐既有義務教育下哩個細佬

註冊日期: 2009之前

絕對要屌左你細佬先 不知感恩仲鬧屋企人 有無過份d 阿爸阿媽唔係奉指俾錢幫佢供樓囉
佢女朋友都好過份囉 未入門都咁 過左門仲得了 更加需要調較
話我爛口都係咁話 呢d唔屌唔化

註冊日期: 2015-5-31

當然要出聲啦 WTF 目的性咁明顯 唔lun係睇唔出啊

註冊日期: 2015-6-29

緊係要出聲啦, 呢d 事通常父母唔會出聲 (佢地驚無佐個仔, 又唔鍾意嘈) , 所以衰人都係由家姐你做好d, 你同細佬好好傾下, 省下佢吧

註冊日期: 2015-2-20

呢啲男人真係...
叫你呀爸拎番層樓算啦

註冊日期: 2009之前

你係家姐可以罵醒細佬…係咪入學堂操到佢傻左?你老豆收返層樓都仲得啦!

註冊日期: 2015-6-19

真係太過份, 比條女迷到唔清唔楚, 恰自己父母都有

要同細佬傾下, 但盡量唔好話佢女友果d, 佢一覺得你針對佢女友就乜都聽唔入耳架喇

同佢講下父母辛苦搵錢幫佢買樓供樓, 唔應該咁態度果d先
比佢知層樓唔係老馮要比佢住, 係父母鍚佢先有

註冊日期: 2015-7-31

條女成家都有病......首先....層樓依家係邊個名??你爸?定細佬

註冊日期: 2015-6-10

真係架,鬧還鬧千萬別鬧到佢女友頭上,因為似乎你細佬已經頭腦唔清醒,你地一鬧個女仔,佢地男仔嘅鋤強扶弱正義超人就會上身,你地講乜都死,佢會一面倒保護弱者。只可以講佢對媽媽無禮貌,如果層樓未供過幾時輪到佢換鎖,只係佢話借宿幾日媽媽先以為無人而去睇睇(自己)間屋,咁樣有乜唔啱。亦借機問清楚到底重要打攪幾耐先走,無理由鵲巢鳩佔。

註冊日期: 2011-1-28

嘩 你細佬咁不孝既?? 父母幫比首期供埋,仲要當人老馮咁,不知所謂,佢女友更加係吾識諗,邊有女仔咁厚面皮嫁,呢d人娶吾過嫁

註冊日期: 2015-8-14

咁既女仔,過左門仲唔家無寧日!仲要我估,估炸!個女仔一定投訴過你細佬先會咁鬧阿媽,其實真係好不孝,叫你爸媽唔好咁淋啦!要鬧醒你細佬,俾錢佢買樓都唔知感恩,個女仔屋企人又係既,好唔好意思唔交租咁住人地到當自己屋企呀!垃圾

註冊日期: 2015-7-20

咁都有?換鎖換佢條毛咩?有鬼權阿?錢都未識搵個就換阿爸間屋個鎖,仲比條女哄到迷左!條女有問題之餘你細佬都好有問題!你要好好同佢傾下阿真係,唔係尼啲媳婦娶左過門呢,唔方食你既住你既分哂你身家!

註冊日期: 2014-11-9

入學堂已有人工,收返佢一萬蚊一個月,唔過份

註冊日期: 2015-5-22

好過份,屋企俾錢俾首期,幫手供仲要俾個仔鬧返轉頭,道理上又唔通,感恩父母既心唔知去咗邊,養育之恩都唔知有無念,有個咁既仔,真係心都碎。

都唔知係咪知道屋企有錢就局屋企人俾首期,無樓唔嫁呢d女咁現實,既然都入學堂啦,唔應該幫佢買樓,等佢申請宿舍,小朋友係要佢捱吓㗎啦,唔係真係會唔知珍惜.... 不過有一個好重要既問題!就係層樓係邊個既名?一日唔俾返首期同供樓既錢唔好寫佢名,等佢知道主導權係邊個手上,仲有一樣要奉勸,從呢件已經知道,個仔既心向外,應該比較聽個女朋友既話,而且根本無為父母著想,所以從今以後要小心d錢

唔想叫人咁現實,但係呢個世上係有衰人,就算自己唔做壞事都要提防

註冊日期: 2013-12-12

真係要出聲
不過你要幫下口

註冊日期: 2014-12-5

真係好那過份 你做家姐唔該都出句聲。幫佢比首期係人情 唔比亦都可以話係道理。而加有求於老豆老母就唔該客客氣氣,鬼唔係條女唔鐘意你啊媽上去新屋向你細佬告狀咩,唔該鬧醒你細佬 老婆重要啲定父母重要啲,唔係有老豆佢都冇錢上車娶老婆啦!

多謝大家的意見。細佬層樓係寫我細佬個名,因為依家我屋企係寫阿爸阿媽名,阿爸唔想比雙倍印花稅。
Sorry ,想比d background info 大家,故事有點長: 細佬同女朋友17歲拍(女友大佢年幾),拍左9年拖。女朋友由22歲開始,已經同細佬講,要細佬係25歲前的限期要一齊儲夠錢娶佢,否則分手。細佬一面讀書一面做Part time 儲錢 (Joint account),讀到25歲畢業。畢業之後個兩年(入學堂前)全職收入不多,每次同完個女朋友屋企吃飯後都好sad咁返屋企,話佢女朋友姐夫比説話佢聽,話佢唔長進搵錢,又幫手洗碗,每兩星期飲茶。所以阿爸心痛+唔鍾意個女仔,而且阿爸覺得個女仔外貌一般,認為佢唔應該咁多要求。如果佢嫌我細佬冇車冇樓冇事業咪分手囉!
但唔知點解佢又冇同細佬分手,只係不停迫婚,又要錢,但同時又知道我細佬未有事業基礎。而細佬又唔肯放手,因為咁多年感情。之後細佬為左結婚要搵快錢,瞞著所有人(包括女友),借錢炒牛熊証,全部一鍋熟,仲欠下一大筆債!父母發現左之後好擔心佢,又見到佢唔肯放手個女友,所以幫佢還左債後,幇佢買樓,等佢少點壓力,由得佢結婚。
而個女仔+佢家人覚得自己等左細佬9年,細佬應該要珍惜佢,包括依家擺佔間屋,而細佬認同!但阿爸阿媽只係覺得個女仔+佢家人知道自己個女外貌一般,如果同我細佬分手,怕冇男仔要,又貪錢(仲要另外十萬禮金),所以搵我細佬笨.....

我唯有等到weekend 細佬返屋企時同佢傾下呢個問題.....

因為細佬覺得自己令女友等左9年,所以令佢sad 就係PK.
但呢個point 我唔知點回應

註冊日期: 2014-11-9

結婚之後會唔會要你細佬轉名比佢或者加佢名架?

最好唔好咁快結婚住囉。。

分分鐘佢出左班,見人多左同同事接觸多左會有轉變。。畢竟呢行咩人多