{ FORUM - GOSSIP }
Search
Title / Tags Author

婚禮入面...做姊妹其實可以係最忙嗰個

註冊日期: 2011-1-5

年紀越黎越大啦~越黎越多朋友結婚…
婚禮參加過幾次,姊妹都做過…
仲記得第一次做姊妹真係忙到癲左...對新人完全無plan過任何野…
咁正常婚禮嗰日好多都要我地班兄弟姊妹幫手做架啦…
但個次d姊妹...就真係成日自拍flirt兄弟r水吹..
而我就真係做餐死,其他姊妹都冇乜點share下d workload…
我又同佢地完全唔熟…又費事話佢地...唉
不過對新人就好似老凰咁…完左之後多謝都無句…
都算啦...我呢個fd不嬲都係咁...but個次我真係完全唔enjoy個婚禮...

而相比起第一次,好彩今次做姊妹就好d...
對新人都算準備得充足…
d姊妹又好多都係自己fd...
同埋到婚宴個陣酒樓本身都有wedding planner幫手
所以我地班兄弟姊妹,甚至新人,
真係可以全場坐低...有得食野haha..
不過其實辛苦唔辛苦都好,
有得做姊妹睇住個fd幸福,都真係好開心既!

咁我就講左咁多啦,
大家又有無d咩做姊妹既特別經驗share下呢?

+ Favorite

註冊日期: 2010-2-19

有d新娘就係咁嫁啦…
覺得之後封返大利是俾你就大曬覺得自己無欠你咁
但其實婚禮中間…新人甩漏個d濕碎野先係最麻煩ga lor…
不過個日人地大婚…就費事同佢計啦…

註冊日期: 2009-9-10

我見過10點幾d兄弟走人!
即係個新郎好人有限囉!

註冊日期: 2015-5-1

就來做姐妹(第一次),真係唔知要做d咩,我地全個姐妹團個個都係第一次做。所以其實要做咩?

註冊日期: 2014-9-21

我結婚由頭到腳好多兄弟姊妹都超幫得手!連rundown都係佢地dup,果時我壓力爆煲日日喊咁濟,佢地咩都唔駛我理唔駛我做!(老實說我完全唔想擺酒,完全係男家需要)最終我就好似參加個party咁,好開心!再聽返佢地果日既小插曲小故事,仍然衷心感謝我班兄弟姊妹為我地犧牲好多時間精神同俾男家黑面

註冊日期: 2015-5-17

我妹結婚,我有份做姐妹,佢D姐妹fd掛住自己扮靚自拍、叫人幫佢地影,完全冇幫過我細妹,全程我做,同佢地唔熟吊又唔係,我做到嘢都冇得食,忍唔住叫其中一個姐妹幫手叫女家親戚影相,佢答我又唔識你叫唔會好D咩,心

註冊日期: 2014-9-21

my name is 發表於 2015-5-17 12:13
就來做姐妹(第一次),真係唔知要做d咩,我地全個姐妹團個個都係第一次做。所以其實要做咩?

最重要係有rundown,知道自己負責邊part,有咩物品係果一個環節要用:如出門入門斟茶,長輩介唔介意用紙杯都好影響姊妹做野既流程,要及早問清楚!(但通常長輩們最鍾意反口,所以最好有兩手準備,以面出現唔開心既事發生…)

做姊妹真係要早啲預備,唔好最後先新娘發落先去問,咁樣新娘會好大壓力!

註冊日期: 2015-5-17

我妹結婚,我有份做姐妹,佢D姐妹fd掛住自己扮靚自拍、叫人幫佢地影,完全冇幫過我細妹,全程我做,同佢地唔熟吊又唔係,我做到嘢都冇得食,忍唔住叫其中一個姐妹幫手叫女家親戚影相,佢答我又唔識你叫唔會好D咩,心

註冊日期: 2014-12-3

第一次做姊妹時,新娘子好炆水先話去買野準備婚禮同玩新郎嘅野,其實我地班姊妹都個幾月前同兩個月前都已經約過佢新娘子,佢愛理不愛仲話有錢就解決到問題,有日佢突然約個日子出嚟係好趕急約出嚟,但啲姊妹份工唔係話放假就放到假,之後成班姊妹同新娘嘈交,新郎哥又加入了戰團,最後成批姊妹換過哂,臨結婚前一星期發生。

註冊日期: 2014-12-3

試個幫我best frd嘅細妹做姊妹, 但唔算係朋友。。坦白講唔係best frd唔會做。。。。 因為細妹份人好唔信任人又好睇錢份上, 任何嘢(特別同錢有關嘅嘢都話係家姐同表妹做), 仲連新娘房都話想唔比其他姊妹入, 驚會唔見嘢。 結果我同我朋友一於少理, 完咗連嘢都唔幫佢執就走人

雖然佢喊哂口話無咁嘅意思, 但日後真係少聯絡最好

註冊日期: 2014-2-8

黎緊都會做姊妹
我抱住心態係預左會好忙,好多麻煩野等等
大家係朋友,應承得做姊妹人地大喜日子緊係幫佢頂
所以自己辛苦D無所謂

註冊日期: 2009之前

所以姊妹都係搵番同一班FD會好D....
有咩野都容易傾.....
試過有次做姊妹個新娘臨婚前一個月先話化妝SET頭要自己俾....
堅嬲....明明係面書見佢嗰排成日食BUFFET/放題...
姊妹錢都省....真係想請辭

註冊日期: 2015-1-30

基路仔 發表於 2015-5-17 03:25
試過有次做姊妹個新娘臨婚前一個月先話化妝SET頭要自己俾....
堅嬲....明明係面書見佢嗰排成日食BUFFET/放題...

你一都有一個月通知。我試過係無通知情況下,正日係有個二打六痴眼睫毛就當係幫所有姐妹化左妝。結果個個未訓醒咁影相... 中午時間仲要求姐妹出外景影相為由,無曬食飯時間(心水清都知新娘想慳埋餐飯錢)。然後,連開開利是都側側博扣起,無比返姐妹。事後有姐妹話約新娘出黎食飯比返大家,新娘連餐飯都唔想約出黎食,出口術話過數比返姐妹,最後當然係走數無比啦,呢個世界真係咩人都有。

註冊日期: 2013-7-6

Imericagg 發表於 2015-5-17 06:44
基路仔 發表於 2015-5-17 03:25
你一都有一個月通知。我試過係無通知情況下,正日係有個二打六痴眼睫毛就當係幫所有姐妹化左妝。結果個個未訓醒咁影相... 中午時間仲要求姐妹出外景影相為由,無曬食飯時間(心水清都知新娘想慳埋餐飯錢)。然後,連開開利是都側側博扣起,無比返姐妹。事後有姐妹話約新娘出黎食飯比返大家,新娘連餐飯都唔想約出黎食,出口術話過數比返姐妹,最後當然係走數無比啦,呢個世界真係咩人都有。

哇 咁真係勁 cheap
我對上一次做姊妹 新娘怕麻煩到我哋 好多嘢都自己搞掂
去到酒樓又有人幫 全程都好開心
連開門利事都慳 雖然我唔志在 但咁嘅朋友以後應該都唔會聯絡

註冊日期: 2014-2-8

Imericagg 發表於 2015-5-17 18:45
你一都有一個月通知。我試過係無通知情況下,正日係有個二打六痴眼睫毛就當係幫所有姐妹化左妝。結果個個 ...

你果個連飯都唔比人食咁過份
利是都唔會係咩大數目啦,咁都要食左
佢好似完全唔介意同你地反面咁

註冊日期: 2014-11-27

我第一次做姊妹係個中學同學都叫friend既,岩岩讀完書無耐就結,咁細個既我地,真係咩都唔知。成朝on直直咁又眼訓。去到酒樓就忙到嘔,又話要去買bingo 同親客玩,有d姊妹就坐哂係reception 郁都唔郁係到吹水。不過好彩最尾都叫happy ending大家都enjoy。

註冊日期: 2015-1-30

~J.u.J.~ 發表於 2015-5-17 08:01
Imericagg 發表於 2015-5-17 18:45
你一都有一個月通知。我試過係無通知情況下,正日係有個二打六痴眼睫毛就當係幫所有姐妹化左妝。結果個個 ...

你果個連飯都唔比人食咁過份
利是都唔會係咩大數目啦,咁都要食左
佢好似完全唔介意同你地反面咁

之後仲有後故。
姐妹之後陸續結婚都有邀請返呢位新娘去飲,點知個新娘型到拒絕,原因就搬曬所有三姑六婆/野蠻奶奶黎推所有姐妹婚宴,同拒提任何人情既事兼拒接帖。
之後姐妹陸續疏遠佢,佢都仲可以厚面皮問點解揾唔到班姐妹。真心覺得,世界這麼大遇上這種人,總算不枉此生。

註冊日期: 2010-8-28

其實婚禮好多時都只係表面好睇,
籌備過程有咩辛酸應該其他人唔會知
btw sis你第2次做姊妹係去邊間呀...
都幾好呀有埋wedding planner可以舒舒服服食餐飯...
我上次個間咩服務都無...我咩都要幫手咁濟...
最記得我要幫新郎同佢兄弟d表演負責lighting ==
真係估唔到自己要做埋backstage ==

註冊日期: 2010-4-6

我岩岩做個次姊妹,從未試過咁辛苦
酒樓d 人簡直想殺q 左佢

註冊日期: 2015-5-18

第一次做姊妹個陣個個都好細,乜都唔識,結果新娘cheap到租姊妹裙叫我地自己比$,化妝個啲又係我地自己攪,開門利士都唔知比邊個袋左。

流程算順利,因為基本上無野攪。夜晚酒樓飲,新娘都係比張紙我地叫我地帶位同收利士比佢家屬。因為來賓都係男家嘅多,我地姊妹其實絕大部分都係唔識的。

最後完左新娘話我地唔幫手點點點,得一個人係佢斟茶個陣企佢隔離。又話攪到啲老人家無得坐底唔高興,因為個場嘅後半係用左黎開檯比人打麻雀,所以係未齊檯唔夠坐的。

老老實實我地有錯,個個都係第一次做、錯在無問清楚到底我地要做啲乜,佢又無講過邊個要做咩,咁見佢個邊無野要幫(因為斟茶個啲佢無同我地講過、話係佢家姐攪),咪係reception同麻雀個邊吹水帶位收利士囉。

最後最後想問下各位sis, 其實新娘最後封利士比姊妹又無公價㗎呢? 唔係話同fd計較咩,但照頭早67點同佢忙到夜晚12點,姊妹裙、化妝都我地自己攪掂、仲要夜晚去飲我地封利士比佢, 最後佢比返封利士我地一人入面得張10蚊紙我覺得真係好樣衰囉