{ FORUM - GOSSIP }
Search
Title / Tags Author

有無試過約交收時遇到不愉快經歷......

註冊日期: 2009之前

由於成日上網團購或者買野關係
成日都會約左團主/賣家去交收最近我遇到個真係火火地

話說約左個團主去tst 6:30pm交收
又話得兩個時間地點選擇 唔得就要郵寄
ok 就算我係幾唔夾個時間但我想面交都就你
我6:30趕到去tst 我工作地點離tst好遠

我打俾團主:「你好啊,我約左你交收架,我到左架啦,請問你係邊到?」
團主:「我會遲20分鐘先會到,到時會係閘內交收」

之後大概我都係同佢講我趕時間 唔該佢盡快

老實講 其實我真係呆左
你會遲到唔係6點半呢刻先知掛?
我趕到黎打俾你 你同我講你會遲20分鐘
仲要一d歉意都無 你好似完全預期人地係一定要有呢d時間去等你

我之後都約左朋友
你遲到 搞到我都會遲到 但問題係你早少少同我講聲都無
要我打俾你問你係邊 你先話你會遲到

呢個人搞既團購 永不錄用 就算人地貴d都唔會揀佢

大家交收時又有無不愉快經歷?分享下

+ Favorite

註冊日期: 2014-5-18

我試過約左交收2點,佢4點先黎,
仲唔好意思都冇句. 真係燥左!

佢係咪啲小妹妹黎?而家係人都學人做代購,喺ig 極多啲不負責任既店主,問佢野拖好耐先答,但佢自己要confirm啲單就零晨一點幾係咁炸你whatsapp,又有啲拖極耐都唔寄件,原因係感冒,我就同佢講叫你屋企人幫手得唔得,佢話得,之後咪又照拖到佢想寄先寄,仲叫我俾好評

你開佢名啦

開名啦...等大家唔好中招

我都試過FB買野..諗住郵寄唔駛煩...點知條友寄錯貨....叫我掛號比返佢..我又要走去郵局寄...本身諗住郵寄就係唔駛走黎走去..點知我又要去返郵局寄返錯既貨比佢..
跟住等成個WEEK佢都唔寄返岩果件貨我..!!!!!!
我FB狂MSG佢..佢話自己有病...出唔到門口!!!!!!!!!!!!!!!!
我叫佢唔駛寄..轉返錢比我算....又要等多一個WEEK!!!!!

呢間野仲要勁多人LIKE!!!!...

彤彤;) 發表於 2014-5-31 20:30
我試過約左交收2點,佢4點先黎,
仲唔好意思都冇句. 真係燥左!

嘩...你竟然仲有心機等佢....
不過有時件貨係佢到...我地係買家俾晒錢真係無野好講....

Jetaime_ka 發表於 2014-5-31 20:36
佢係咪啲小妹妹黎?而家係人都學人做代購,喺ig 極多啲不負責任既店主,問佢野拖好耐先答,但佢自己要confi ...

廿幾歲個d款啦 最嬲係我見到佢個下 佢都係無任何道歉
老實講 我好憎人遲到 所以我唔會再搵佢代購

ig個d好多d妹妹仔 有d仲要講到明唔好咩事都whatsapp佢
大佬 你而家係賣野 你賺既錢就係服務費啦

所以我而家都無係ig買過野 硬係覺得唔係好安全
同埋d妹妹仔好多時無咩禮貌同責任感

AnThea~ 發表於 2014-5-31 21:27
開名啦...等大家唔好中招

我都試過FB買野..諗住郵寄唔駛煩...點知條友寄錯貨....叫我掛號比返佢..我又要走 ...

我覺得 如果自己係有事寄唔到野出去
賣家收左錢係有責任去通知返買家因為咩事而仲未寄
而唔係等買家去搵賣家問個陣先講囉

正如我個case 團主係有責任通知約左交收既人同人交帶會遲到
而唔係我打去問你係邊你先話自己遲到

呢d人就係無責任感

至於開名...算啦... 廢事好似中傷人地咁
我都係上黎呻下

大把古怪o既人
最經典係有次賣電腦嘢, 我list d 時間都係下午,  但佢想11am, 咁我都就佢
但o個朝突然話想食埋早餐先, 叫我1:30pm
而我1pm-2pm lunch hour, 1:30pm兩頭唔到岸, 同佢講要2pm, 佢答我可以
點知佢1pm就whatsapp話晌觀塘過o黎, 我話吓, 你咁突然, 最快都要1:40pm, 叫佢晌閘口等一等
我因為衰好心, 費事人地等咁耐, 好快咁食完個飯就急急腳去mtr
結果1:40pm去到, 打電話, 佢竟然仲晌quarry bay 站到唔知做乜
我唔高興, 佢夠膽話"哦, 唔緊要啦, 幾個站, 好快咋嘛"
唔緊要? 你有資格講唔緊要?
如果我唔係想快d 賣咗佢, 先唔會理佢
初初聽佢談吐, 我以為佢係d 20歲o靚仔, 點知o黎到係 30幾歲, 著brand name西裝o既男人

另一次經典係....
有個facebook group係免費贈物, 當時我係送嘢俾人o個個, 唔係交換亦唔係賣, 一毫子都無收o既
到咗時間我打電話俾佢, 佢係瞓緊覺o既聲, 仲反問我係d 咩o黎
最後要將件嘢袋出街又袋返屋企

我試過同間網店買野約面交, 明明EMAIL問佢星期二佢話OK, 臨時先打黎話交收個人入左院黎唔到
都算喇, 再約過第二日, 明明OK左CONFIRM晒時間地點, 去到喪打左幾十個電話比佢都冇人聽
等左成45分鐘影都冇
返去打個EMAIL叫佢解釋, 仲直頭唔覆
離_晒譜!!

仲試過有次約交收, 本身寫明係美孚西鐵站閘內交收
去到打比個妹妹, 竟然去左地鐵站=..=
叫佢行過西鐵又話唔識
搞到我要行過去=..=

註冊日期: 2009-8-25

最差既經驗係約左交收 出到去等左好耐 仲唔聽電話玩失蹤果啲人
真係勁嬲

N年前試過賣小說俾個妹妹仔,我一個人拎差唔多20本小說去地鐵站交收,去到就打俾佢睇下佢到未,點知完全冇聽電話,結果我要拎返D書返屋企
第二日個妹妹仔仲話要再約過交收時間,最後我都冇理佢

註冊日期: 2011-5-17

我都係試過交收20幾本小說
去到打電話就唔聽
真係勁嬲 係唔要既咪早D出聲
拎咁多本野好重架
因住有報應! .V.

註冊日期: 2012-8-2

都試過三次
同一個團主
最少等30分鐘
之後都唔敢再跟團

好心約左人交收同埋做得團主就有返d時間觀念啦
你既時間係時間
人地d時間唔係時間呀?

註冊日期: 2013-9-15

試過同網店約交收, 約左7pm,時間係佢定既
點知夠鐘都無人黎,打電話打到8pm至有人聽,個妹妹發哂牌氣咁話:我丫媽OT呀,你等吓啦. 得至電話約你.
結果,我回家等電話等到凌晨12點都無人打黎. 最終無交收到.

註冊日期: 2010-10-15

試過我賣野俾人既.. 我約左6:30 金鐘啦~ 講到明話我之後約左其他買家... 佢6:30 先同我講話佢要禁錢.. 我心諗... 點解你唔早講.. 咁我可能安排meet 左第2 個先meet 你啦~ 咁佢話15 分鐘~ ok! 我等啦~ 等完15 分鐘又call 啦~ 點知先話而家先排緊... 仲未到佢... 我個下就話.. 咁我唔等啦~ 下次再約啦~ 佢即刻又話行緊黎架啦~ 5 分鐘.. 我又等啦~ 5 分鐘後再打俾佢 佢話佢arm arm 禁完錢.. 而家係地面落地鐵搵我~ 我即刻發火話唔等啦~ 因為最重要係我約左其他人架ma 你鍾意遲唔代表我鍾意遲...
諗住咁就了左件事啦~ 點知佢打番轉頭話我唔等佢.. 小姐... 你遲左20 分鐘仲要未知你真係幾時落到黎架~ 我點等呀~ 每5 分鍾都話會遲5 分鐘~ 但冇次真.. 點等呀~ 我又唔係等你錢開飯~ 我彩你都傻... 我個時已經火起.. 話我等左你咁耐.. 我而家唔會再搭車過去架啦~ 不如寄啦~ 佢又死都唔肯... 話一定要見面.. 咁我話咁一係你過黎啦~ 佢又唔肯~ 我話咁你不如搵第2 個買啦~ 我冇所謂架~ 佢又唔制.... 都唔知咩人黎架!! 係咁死打俾我要我賣俾佢!!! 最後佢終於過左我個邊拎..

其實我都唔明點解d 人成日都唔守時架~ 會遲唔緊要~ 但你遲唔會係約定既時間先知架ma.. 有小小誠意早30 分鐘通知人係唔係真係咁難ar!!! 遲都算啦~ 點解仲要不停講大話呃人等你~ 個下先至最激氣~

我試過一次係買嘢,一次係賣嘢

買嘢嗰次,明明約咗幾點邊度等,我準時到,打比個賣家,但個賣家居然同我講佢已經走咗去咗第2 個站,叫我自己去追,咁樣來來回回我追足3 個站,由九龍塘追到去葵芳,如果唔係我已經比咗錢,我真係諗住就咁算,明明準時約好咗都可以唔等人,電話都冇個就走咗

另一單係我係賣家,約咗1915 喺mk 站交收,我1910 去到whatsapp 同佢講我到咗,叫佢到時打比我,跟住佢覆我話未走得,而家喺荃灣,叫我去荃灣搵佢,我話我跟住要過海返學,加上有咩可能要人由mk 去荃灣就你咁離譜?

跟住佢話佢嚟緊,我都等到差不多1940 佢先到,嚟到交收完,佢無啦啦又話唔要要我退錢,唔係我件貨有問題,而係佢突然交收咗先嚟後悔,跪喺mk 站迫我退錢

呢個世界真係咩人都有