Celebrities News

HotCha黎美言「打」出一片天 胡家惠躁鬱症經歷勉勵姊妹

By Wonmin

5 December 2023


近年積極轉型的HotCha成員黎美言(Winkie),先後成立拳擊舞蹈學校及娛樂公司,成績有目共睹,因而獲由「女人心世界」及「幸福傳聲基金會」合辦、 Miracle Property Consultant及AKIS EVENT PLANNING協辦「女人行表揚會(WOMEN GLAMOUR AWARD)」今年首度移師香港舉行「香港女人行表揚會」頒「女青年影響力」獎項,對此Winkie感性表示:「我做生意七年裡所得到嘅獎項,比以往喺娛樂圈攞獎更開心!以前攞嘅音樂獎項都係好辛苦、好開心,不過當時係三個人一齊努力;但係當我剩返自己一個人,我係非常吃力!我好感謝上帝俾機會我去創業,讓我心態歸零,由一個泰拳助教教練學起,當時好多人都會問:『你係偶像組合,你係女團,點解喺度教拳?』我有一刻真係想匿入廁所㗎!」

Winkie指做娛樂圈九成都係無乜錢,加上做組合要分好多份,「當我做咗幾年之後,我好任性地追音樂夢,但係我又要養屋企,無錢點得㗎?所以朋友鼓勵我轉型,將娛樂圈嘅價值轉移去做生意,起初我都無乜信心,但係試過幾年無收入之後,我發現上帝係要我去創業,我依家嘅收入比起做藝人時高出好多好多!今日攞到呢個獎,為我打下一支強心針,我會繼續努力做音樂,帶畀大家健康快樂。」

2002年香港小姐季軍、湯水品牌創辦人胡家惠(Cathy)熱心公益,不時為弱勢送上暖心湯水,滋潤無數人心;談到獲表揚為「女創業家」時,Cathy即以自身經歷鼓勵女性:「傳媒都用『過山車』去形容我嘅經歷,熟悉我嘅朋友都知道我經歷離婚、自殺、患上躁鬱症,躁鬱症係非常可怕,我可以三日唔沖涼、唔食嘢、唔飲水,淨係瞓覺;但係三日之後我又會精力充沛,三日都唔使瞓覺,可以返工搏殺,如是者呢段時間維持咗兩年。以前我同前夫一齊創辦公司甚至上市,突然間我變成一個單親媽媽,個個都以為我分咗好多身家,其實我一蚊都無分,因為我有骨氣!女人可以幫男人打天下,自己亦都可以創一番天下,雖然辛苦,但係我由零開始創立我嘅『靚湯』事業,估唔到『靚湯』唔只成為我嘅收入支柱,仲救返我條命,令我搵返自己。」

浸會大學電影學院表演系客席導師、資深演藝人龐秋雁(Annike)熱忱於戲劇教育,致力培育新一代發展演繹藝術,早年她攜手妹妹成立「音樂兒童基金會」,為基層兒童免費教授音樂,讓他們重燃希望和目標。Annike在「社會貢獻」獲得表揚,她坦言獎項意義重大:「得到呢個獎對我嚟講係一個鼓舞,我希望盡一點綿力,為香港社會帶來免費嘅音樂教育,令更多兒童可以學到音樂。女性係要人錫嘅,不過無人錫你,你都記住要錫自己!」

至於,商業電台知名主持翁樂茵(Venus)則成為「家庭貢獻」界別的表揚女性, Venus 是電台節目主持及監製,同時亦是一位媽媽,她經歷婚姻傷痛,亦經歷囡囡被丈夫擅自帶走出境2個月,最後憑信仰及法庭幫助,在海外搵返失聯的囡囡;現時她除面對離婚官司外,更重要承擔照顧囡囡的責任,為改善囡囡發展遲緩問題,她修讀晚間課程,成為認證playgroup導師,現在她業餘在兒童教育及復康機構以興趣班性質服務SEN學童,幫助囡囡同時,亦幫助有需要學童。Venus領獎時笑言:「上次攞獎應該係廿年前,無諗過成為媽媽之後都可以被表揚,我都好想鼓勵媽媽們,要對自己好啲、相信自己,我哋一齊加油。」

BY Wonmin

5 December 2023