Celebrities News

COLLAR團歌《Atypical》總結全年 破格女團鼓勵大家忠於自己

By Wonmin

22 November 2023


由Marf邱彥筒、Gao沈貞巧、Day許軼、Candy王家晴、Winka陳泳伽、Ivy蘇雅琳及Sumling李芯駖組成的女團COLLAR,繼《The Bright Side》、《idc》、《Speak Love》後,昨日(21日)推出了年度第四首團歌《Atypical》,而作為年度結終的團歌,今次除了邀請韓國排舞導師來港為新歌排舞之外,MV內容更是破天破非常豐富,雲集靚景、CG、道具動物等,當中Candy與Winka更獻出了第一次,體會騎巨型道具馬及室內拍攝落雨鏡頭。

《Atypical》顧名思義是非典型意思,意旨在平凡生活中,活得不平凡,Gao表示:「喺營營役役社會裡,大家都有好多生活壓力、好多不同事發生,只要我哋忠於自己,就算好普通嘅生活,都會變得非常有趣。」問到COLLAR,在現實生活中,會有甚麼Atypical行為?Candy笑言:「食極唔飽!」Ivy就認為:「參選女團!」而Marf則揚言:「拍廿幾個鐘頭MV!」

作為年度第四首團歌,今次MV內容非常豐富,除了引入CG、道具動物外,場景布置及道具製作亦十分精美,仔細度令COLLAR極為讚歎,芯駖表示:「我最深刻有個場景係地鐵,個布置係非常靚,我覺得自己好似去咗歐美地鐵站一樣!」Candy透露難忘一試「騎馬」滋味:「覺得自己有預言能力,因為上次接受訪問,我話新歌想玩動物(元素),估唔到今次真係有機會試騎馬。」至於Winka表示初嘗在室內拍攝落雨鏡頭,感覺特別。

Ivy期待頒獎禮after party

為了今次MV拍攝,COLLAR連踩廿多小時開工,雖然辛苦,但各成員表現依然投入,十分專業,問到拍攝過程中,可有趣事發生,Winka笑說:「一直都冇諗過會有宵夜,但下午嘅時候見工作人員買咗好多叮叮嘢食番嚟放雪櫃,原來就係預言今日會通頂拍攝。」

提到即將踏入年底,COLLAR將要出席樂壇各頒獎禮,未知對此COLLAR可會感到壓力?Gao與芯駖表示不會有壓力,揚言感覺是去參加party,而Marf指十分期待可以在現場演出,她還大爆Ivy期待出席頒獎禮的after party,Marf指:「Ivy好期待去after party度食嘢!」Ivy聞言即笑說:「係呀,聽講啲叉燒好出名!」

BY Wonmin

22 November 2023