Celebrities News

陸詩韻為自家護膚品生意豁出去 素顏展現真我:自己有啲唔慣

By Wonmin

22 March 2023


2005年香港小姐亞軍陸詩韻(Sharon)淡出幕前轉型從商,創立了網店「Sharon’s Workshop」主理日本護膚品牌,最近生意更衝出亞洲,跟歐洲多個品牌合作,代理來自瑞士、法國和意大利以植物成份為主的護膚品。日前,Sharon化身「生招牌」為網店拍攝廣告,為配合天然的主題,她更「豁出去」以素顏上陣,認真突破。

拍攝前緊張失眠

老闆娘陸詩韻為今次拍攝安排了五個造型,當中不乏騷長腿露香肩,為了素顏上陣來呈現出天然及真我的效果,Sharon除了拍攝前密密做Facial及三天前開始節食保持最佳狀態之外,更不惜拔除植下多年的眼睫毛,就連她亦自言「望唔慣」:「 起初望自己都唔太習慣,後來望望吓感覺都唔差,最好笑係我可以見番自己啲真嘅眼睫毛。」



Sharon自爆指花近半年時間為今次廣告構思及籌備,事前參考了不少國際級品牌,了解現今趨勢的妝容都偏向自然,不太流行濃妝豔抹,加上見到前輩級人馬的啟發,令她定下素顏決心,她說:「以前冇植眼捷毛,我會好冇信心,但見到好多前輩如鍾楚紅、朱玲玲、鄭文雅等,佢哋冇化濃妝,但依然係明艷照人,所以我覺得應該要對自己有番啲信心。」話雖如此,在拍攝前一晚,Sharon依然緊張失眠:「今次拍攝背負着好多身份同責任,好大壓力,所以上場影相特別緊張。」

計劃開體驗店

早前有指於疫情期間,Sharon的公司直播半小時營業額已破百萬。她坦言疫情以來的三年間,網店生意的確不錯:「批發上的生意是受影響,但網上生意OK,不過喺過去一年,生意上出現飽和情況,所以自己都會有啲壓力,要反覆思索點樣可以做得更好,一定要居安思危。」她又直言很期望開門市,但疫情下充滿太多未知之數:「下一步應該會開體驗店先,因為所需嘅人手冇咁多。」

最想拍真人騷

即使轉型從商,Sharon還是沒有放棄演藝事業,她指:「對幕前工作依然有興趣,其實對上一次拍劇已經係兩年幾前《熟女強人》,諗諗吓而家都有啲技癢,但都要視乎時間同角色配唔配合到。」除了拍劇,Sharon最希望參與真人騷:「好多人問我平時係咪唔着波鞋,因為成日都見我着高踭鞋,又會問我係咪瞓覺都set住個頭,所以我想拍真人騷,畀大家知我原來唔係咁,想將真實嘅自己呈現。」

BY Wonmin

22 March 2023