Entertainment

【轉角浣紗街】吳肇軒、楊偲泳演鬥氣冤家 爆料謀咖啡潑面撻Q

By Wonmin

28 November 2023


由兩大「影壇新貴」吳肇軒、楊偲泳(Renci)合演的Viu Original本地原創劇《The Singleton呈獻: 轉角浣紗街》,日前已於「黃Viu煲劇平台」首播!劇集以「1/2 Café」為背景,講述飾演老闆娘的Renci在咖啡店首創配對服務,為客人牽紅線,而飾演「分手大師」的吳肇軒卻在店內經營「代理分手」生意,因而成為歡喜冤家;而現實生活中,吳肇軒與Renci亦同樣是歡喜冤家,拍攝期間,二人不時搞笑互窒,令開工氣氛倍添輕鬆。

吳肇軒與Renci在《轉角浣紗街》由歡喜冤家變成最終伴侶,Renci笑說:「六年前同吳肇軒合作過,佢經常都係做啲迷戀我嘅角色,冇辦法啦,我唯有接受。今次佢成日去我間舖度捕我,不過我哋係鬥氣冤家,反而劇中楊天宇先係迷戀我。」講到現場拍攝氣氛,Renci直言非常開心,因為拍攝現場不僅有冷氣,而且充斥陣陣濃烈的咖啡味,令人有精神幸福感覺,她表示:「本身鍾意飲咖啡,一日可以飲3、4杯,所以好神奇,拍攝環境有咖啡香味,特別精神,大家都感覺好幸福,就算唔使埋位,都鍾意留喺cafe度。」

至於飾演「分手大師」的吳肇軒,因為要代人提出分手,在劇中不時要被人潑咖啡或掌摑,他笑言「小兒科」,還分享一件拍攝趣事:「有一場戲,講Renci喺幻想中用咖啡潑我,拍呢場戲之前,佢練習好耐,話要點樣潑我先令我最甘,結果拍嘅時候潑歪咗,淨係潑到我個身。楊偲泳學嘢喇,善良係會得到最後勝利!」


BY Wonmin

28 November 2023