Celebrities News

歐陽震華唔想再被叫「Bobby」
「有中文名字就夠了」

By Alina

29 June 2022


曾有「師奶殺手」稱號的前TVB小生歐陽震華,相信有不少觀眾都熟悉他英文名叫Bobby,甚至稱呼他是「歐陽波比」。近年專注在內地發展的他接受TVB節目《聲生不息》訪問時就表示希望大家唔好再叫佢英文名,「我覺得有一個中文名字就夠了。」

歐陽震華表示現時年紀大,不想要一個小孩名字(意即Bobby),「可以叫我華仔、華哥或華叔,過兩年做訪問叫華叔,現在叫華哥,不要叫Bobby哥,好不好?」

當講到過往拍攝過的劇集,歐陽震華就自言是「警察專業戶」,指之後都不想再飾演警察,認為香港要拍攝多一點類似《一屋老友記》題材的劇集,「香港應該要拍下呢啲,唔好成日叫我做警察,人哋睇落會問呢個警察未退休咩?演過政府好多部門職員,就連律師都演過很多次。」

其後歐陽震華被問到香港回歸25週年感受時,他就表示見到有解放軍的車隊駛入香港就好似「爸爸媽媽終於嚟接我返屋企。」並指自己有真正身份,「你問我咩人,我係中國,來自中國香港。」

BY Alina

29 June 2022