Celebrities News

榛綦「羊羊」加盟新公司 單飛減壓推新歌 宣揚正向訊息

By Wonmin

1 December 2023


憑《全民造星IV》出道、女團STRAYZ成員之一的榛綦(Natalie),今年初以獨立歌手姿態推出首支單飛歌曲《Time To Fly》後,最近宣布加盟Hey music HK Ltd並推出年度第二首個人單曲《旅程多得你守望》,日前Natalie以單薄襯衣,冒寒到郊外拍攝新歌MV,期間Natalie除了與7歲童星演對手戲,更與過百隻羊咩咩同場「演出」,場面震撼,令Natalie大呼難忘。

歌曲《旅程多得你守望》背後意旨「天使數字444」,講述每個人身邊都會有自己的守護天使,每當遇到阻滯事情,守護天使便會出來給予信心、鼓勵,令事情得以順利完成,Natalie希望透過歌曲傳遞相信自己的正向訊息:「希望大家做事要相信自己,唔使擔心太多,要有信念,身邊一定會有守護自己嘅人打氣。」問到現實中,Natalie是否也對自己很有信念?她卻擰頭笑說:「雖然我鼓勵大家要相信自己,但其實我唔係一個好有自信的人,好彩身邊有好多好朋友、屋企人、粉絲,佢哋做我嘅守護天使,不斷鼓勵及支持,畀咗好多信心我,令我由一個冇信心嘅人,變成可以表演畀大家睇嘅人。」

今次是加盟新公司後第一次MV拍攝,Natalie直認跟上一首歌曲有很大分別,毋須再身兼多職,壓力大減,她表示:「上一首歌,因為係獨立歌手身份,好多嘢都要自己去策劃同籌備,就連聯絡導演、工作人員都要自己處理,加上兼顧學業,所以有點吃力,今次好感恩,有公司不同部門同事去幫自己去傾所有嘢,令事情容易達成!」

今次新歌MV最大特色,除了聘請童星演對手戲外,製作單位更安排Natalie與過百隻羊同場,場面壯觀,她稱:「聽說同小朋友及動物拍攝係最難控制,但好開心,呢位小朋友好乖、好專業,雖然只有7歲,但真係好叻,一埋位就交足戲;至於同動物合作,就要自己去配合,始終啲羊聽唔明我講咩,但感覺都OK,出嚟嘅效果一定好好睇。」除了被過百隻羊包圍,Natalie指今次拍攝最難忘是天氣凍及取景偏遠:「為咗靚,我着得好單薄,適逢天氣轉冷,所以我而家好凍,雖然拍攝地方比較偏僻,但風景又真係好靚。」

未知打後日子,Natalie會否繼續女團STRAYZ發展?她指:「STRAYZ係獨立個體,要自己搵資源發展,唔容易,所以大家都有傾過,認為暫時焦點放喺個人發展先。」Natalie續說現時已開始籌備不同類型歌曲,她期望可以跳唱形式推新歌,提到年底樂壇頒獎禮可有信心爭新人獎?Natalie直言會以「平常心」看待:「今年有好多出色新人,各有不同風格及強項,最重要係可以百花齊放!」

BY Wonmin

1 December 2023