Entertainment

【轉角浣紗街】湯怡榮升人母後首度拍劇享受me time 孖「小鮮肉」楊天宇玩姊弟戀

By Wonmin

15 December 2023


英皇藝人湯怡與「師弟」楊天宇在Viu Original本地原創劇《The Singleton呈獻: 轉角浣紗街》大玩姊弟戀!劇情講述飾演闊太的湯怡,因空虛寂寞,在咖啡店邂逅「小鮮肉」楊天宇,繼而火速撻著,而拍攝期間,二人有不少親暱場面,當中一幕楊天宇公主抱湯怡更盡顯浪漫。

雖然湯怡與楊天宇首次合作便飾演情侶,但他們異口同聲表示零尷尬,湯怡指:「冇諗過我哋可以做到情侶,呢個組合非常新鮮,合作過程,佢畀我感覺好有活力,同佢拍劇好開心。我哋拍親暱戲都冇乜尷尬,以前嘅我可能會有,而家反而冇諗咁多,大家識咗好耐,冇尷尬感覺。」楊天宇不諱言在公司聚會中經常見到湯怡,又會時常傾偈,所以就算第一次合作拍劇,感覺既不陌生,亦不緊張,他說:「今次係輕喜劇,每集十分鐘左右,所以埋位嘅狀態都好輕鬆。」

《轉角浣紗街》中的湯怡角色是小三闊太,感情生活複雜,不過現實中,她自言對感情專一:「我唔會因為拍拖而拍拖,要認清楚、好了解對方先會一齊,因為自己唔想浪費時間。」

此外,今次是湯怡榮升人母後首次拍劇,她笑言感覺既熟悉又陌生:「結婚之後有拍過電影,不過就真係有一段時間冇拍劇,好開心拍劇變成me time時間,如果喺屋企,小朋友會比較黐身,而家開工感覺比較relax,不過有時亦會好掛住囡囡,因為囡囡而家識講嘢,每次出門,佢都叫『唔好走』,我唯有同佢解釋媽咪要返工,唔返工冇嘢食,灌輸佢,父母要工作。」

BY Wonmin

15 December 2023