Entertainment

【同居少女諸事卜】Kayan9896神婆上身道盡Z世代愛情觀 193阿Dee爭奪雲浩影

By Wonmin

4 May 2024


雲浩影(Cloud)、吳家忻(Kayan9896)、蘇皓兒(Chloe)、郭嘉駿(193)和何啟華(阿Dee)主演的Viu Original本地原創劇《同居少女諸事卜》今日舉行開鏡記者會。該劇以時下流行的占卜為題材,講述三位生於1997年至2009年間的「Z世代」女生Iris(Kayan9896飾)、Tracy(蘇皓兒飾)和Sammy(雲浩影飾)於同一屋簷下的生活點滴。性格不同的三個女生一邊尋找愛情真諦,一邊探索自我和人生的多樣性,尋找作為女性真正的需求。


Kayan9896繼《#她和她的戀愛小動作》後再度參演Viu Original原創劇,她興奮表示:「今次套劇多咗兩個室友,三個女仔圍埋占卜傾心事,成件事好似返到學生時代。」談到劇中飾演神婆,Kayan9896自言自己不算迷信,並指「戀愛係兩個人嘅事,有問題應該大家拎出嚟傾,唔使求神問卜嘅!不過現階段我就冇乜呢個煩惱。」至於「籃球女神」Chloe則坦言接拍《同居少女諸事卜》是自肥計劃:「Tracy呢個角色唔只係籃球員,仲要係前港隊成員。我本身好鍾意打波,入行之後一直希望有機會拍一啲同籃球相關嘅題材,所以今次一收到劇本已經十分期待。」


《同居少女諸事卜》圍繞三個女生和五段關係的故事。劇中Cloud周旋在「初戀情人」193和「穩交男友」阿Dee之間,堪稱全劇「艷遇擔當」!問到Cloud如何二揀一,她笑謂無福消受:「嘩,兩個都好好,點輪到我揀?不過佢哋好搞笑,所以對戲時我要一直忍笑,真係好有難度。」她亦笑言兩位男士使出渾身解數討她歡心,讓她受寵若驚,站在一旁的193和阿Dee則揚言為了女神可以隨時大打出手,逗得伊人合不攏嘴。

BY Wonmin

4 May 2024