Celebrities

Paco 黃柏高激瘦作客節目 「以前我嘅生命之水係威士忌 而家係飲水」

By Leung Gigi

19 August 2022


「多謝 Paco!」相信一直留意香港樂壇的人都一定聽過這句話,眾多歌手在頒獎禮領獎時都會說的一句話。「皇牌經理人」黃柏高 (Paco) 昔日在娛樂圈涉獵經理人事務、音樂和電影宣傳等範疇,工作一定忙碌,而忙碌亦令他忽視自己的健康狀況。最近他接受訪問時就表示,自己比以前更注重健康。

現時以養生為主

現年71歲的 Paco 在健康節目《醫師 Talk》上分享近況和健康秘訣,他說:「最緊要有命先,原來我仲生存到喎,咁先有機會(做其他工作)」他亦說到自己以前經常暴飲暴食,完全不理會身體能負荷的程度,結果令身體發生警號。「過程真係好辛苦,要真正經歷過,然後先明白要愛惜身體。」

分享健康秘訣

Paco 提到,自己現時有兩個健康秘訣,第一是充足睡眠;第二是多喝水。Paco 笑言以前飲酒多過飲水:「以前我嘅生命之水係威士忌,醉醒多過瞓醒。而家係飲水,我嘅養生格言係飲多啲水、瞓多啲覺。」

他坦言以往都有不同人勸他改善生活習慣,但他只會當作耳邊風。經歷過病患之後,他明白健康真的很重要。「瞓醒又可以Enjoy新嘅一日,好難得。」

Photo Source: 網上圖片;Paco 黃柏高 @ Facebook

BY Leung Gigi

19 August 2022